Kvinnor har lägre lön för att de är lata!

Igår var jag ute och åt middag med en barndomskamrat på söder.
Vid bordet intill satt ett par, som visade sig vara ett par från förr(på flera sätt).
Hon var nu gift och han hade flickvän, så de träffades bara för gamla tiders skull.

Han funderade på att skaffa sig ett boende på Söder.
Förut hade han varit intresserad av Hammarby Sjöstad, men där gick det ju inte att bo om man inte hade sjöutsikt(läs havsutsikt).
Han menade att där var det bara en bråkdel som hade sjöutsikt, de flesta fick gå längs bort på balkongen för att kanske se lite vatten.

Det uttalandet retade upp mig en aning, eftersom jag hm, harkel har en kompis som bor där och som bara har havsutsikt i ena hörnet av balkongen.

Nåja, jag sade ingenting.

Lite senare började han prata om kvinnor och tyckte inte att det var så konstigt att kvinnor har lägre lön eftersom de är latare.
Som bevis tog han upp att i skolan bara var tjejer som rökte och att de gjorde det för att slippa undan.
Han påpekade också att det tydligen var likadant på KTH, bara tjejer som röker för att slippa jobb/studera.
Damen i sällskapet försökte protestera lite lätt med att det fanns visst killar som rökte där också.
Det hävdade han att det inte gjorde och då lade damen ner sin lilla protest(fega mähä).
Då fortsatte han med att de flesta kvinnor vill vara hemmafruar för att slippa jobba, visst kunde de väl tänka sig att jobba, men bara under en övergångsperiod(min tolkning ”fånga dumma karlar på jobbet”).

Han menade också att det inte längre finns någon ursäkt, nu utbildas/uppfostras kvinnor att ta för sig mer och ha bättre självförtroende.

Jag har visserligen märkt att unga kvinnor är betydligt stöddigare än på min tid, men jag har också noterat att det i de flesta fall enbart är yta och att de har väldigt dålig självkänsla.

När jag växte upp så fick jag en ganska stor dos av gammaldags uppfostran(tack mamma), trots det så har jag skaffat mig egna åsikter rörande könsskillnader och liknelser.

Jag tycker inte att det skall vara samma lön, för samma arbete.

Däremot så tycker jag att det skall vara samma lön för samma utförda arbete, d.v.s. självklart skall prestationen mätas in i lönen och inte bara titeln.

När jag tänker tillbaka på min skolgång på 70-80 talet, så var det nog 90 % av alla rökare tjejer.
Undrar hur det är idag?

Är då tjejer/kvinnor rökare för att slippa undan?
Nej det tror jag inte, jag tror snarare att det delvis kan handla om ett socialt behov som kvinnor behöver ge utlopp för(grov generalisering från mig).

Vad säger ni?

Är majoriteten av rökare kvinnor(eller är dem inte det) och varför?

Manogram

8 svar till “Kvinnor har lägre lön för att de är lata!

  1. Jag varken röker eller snusar, så mig kan du utesluta från din lilla tes. Hoppas din födelsedag var till belåtenhet = )Kram

    • Min födelsedag var kanon.Fick en flaska Champagne, herrparfym, ett såbbubbelkit för stora bubblor och fyra vattenpistoler.Nr 4 blev helt eld och lågor när han såg vattenpistolerna, det vände rätt for när jag sa att jag skulle ha alla vattenpistoler och skjuta på alla andra(fy vad jag är elak ;), den blicken och den grimasen glömmer jag aldrig(finns även på bild).

  2. Snacka om extrema fördomar om kvinnor (att kvinnor har lägre lön för att de är lata).Vad gäller rökning så tycker jag att man mycket oftare ser kvinnor som röker än män som röker.

  3. Ja, nu är säkert majoriteten rökare kvinnor men så har det ju inte alltid varit! Förr fick ju en riktig kvinna varken röka eller dricka, det var bara sysslor för män. Jag är övertygad om att kvinnorna la sig till med detta beteende bara för denna konstiga jämställdhetssträvan! Mäns beteende är ju högstatus och norm. Men det är ju konstigt att kvinnor tar efter männens dåliga vanor…säger Kloktok snusaren som aldrig någonsin rökt. :-DHmmm… Kanske alla snusare snusar för att de är så lata att de inte orkar gå ut och röka?Fridens liljor

  4. Självklart ska alla ha lika lön oavset kön för samma arbete och med samma utbildning och därmed titel. Eller menar du att personen ska dömas utifrån fördomar? – Jaha här sitter en kvinnlig civilekonom eller jurist ja hon lär ju inte producera lika mycket rapporter, hålla i så många projekt samtidigt, ha så många ärenden osv. så henne tar vi in för en lägre lön..och Kallebanan med samma utbildning och lika lång erfarenhet ger vi självklart högre lön, för han är vi säkra på kommer prestera mera. Trots att det i verkligheten ofta är så att kvinnor måste prestera dubbelt så mycket för att bevisa för vissa mansgrisar att, även de duger. Mannen behöver istället bara på ett mycket slappt sätt, i många fall, på tal om lathet, ”åka bananskal”, rätt in på arbetsplatsen och upp i organisationen bara genom sitt kön. Eller har jag missförstått dina värderingar?

    • Nu tvingade du mig att läsa igenom mitt eget inlägg en gång till.Det enda av mina åsikter/värderingar jag hittade i inlägget som rörde löner var följande två meningar.”Jag tycker inte att det skall vara samma lön, för samma arbete.””Däremot så tycker jag att det skall vara samma lön för samma utförda arbete, d.v.s. självklart skall prestationen mätas in i lönen och inte bara titeln.”Hur du lyckat läsa in resten vet jag inte.Visst spelar utbildning in vid nyanställning, men annars så är jag som företagare väldigt intresserad av prestation vid lönesättning.Så min slutsats är ”Samma lön för samma utförda arbete” oavsett utbildning eller kön.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s