Jag får tydligen inte ha en åsikt om Svensk "fattigdom"

Eftersom jag inte lever på eller nyligen har levt på existensminimum.

Eller som jag fick det kastat på mig ”De som inte lever i det här har nog svårt att förstå vad fattigdom och förnedringen egentligen innebär.”

Om vi som inte lever på existensminimum får vara med i diskussionerna så blir det lätt monologer eller klubben för inbördes offer.

Jag röstade och kommer att rösta på alliansen i höst igen.
Nu vet jag att 30% av er slutade läsa precis här.

Jag tycker att det är dags att avskaffa det stigmatiserade socialbidraget och införa en skamfri medborgarlön.
Nivån på medborgarlönen är det vi borde diskutera istället för att hävda att alla andra saknar eller har lösa skruvar.

Själv har jag inga lösa skruvar (har inte varit hos ortopeden)

Följande saker tycker jag att man bör ha en grundläggande rätt till.

Tak över huvudet
Mat för dagen
Kläder
Fri sjukvård (inklusive läkemedel, tandvård och glasögon).
Tillgång till transport(typ månadskort)
Mobiltelefon med abonnemang kontantkort.
Tillgång till grundläggande kabeltv.
Dator samt tillgång till internet.
Tjock tv.
Möjlighet att ha ett husdjur(hund, katt, marsvin).

 

Följande saker tycker jag är öppna för diskussioner.

Ett litet nöjeskonto.
Bil(beroende på boendesituation)

Följande saker är enligt mig ingen medborgerlig rättighet.

Utlandssemester(läs charter)
Platt tv
TV spel
Kaffe latte maskin
Märkeskläder

Tobak/alkohol och andra droger (däremot hjälp till avvänjning)

Hur ser er lista ut, är det något ni vill tillägga, ta bort eller flytta i prioritet.

 

Edit: Blå text är tillagd efteråt.

Jag har nu rödmarkerat de punkter som ifrågasatts mest.

Även videon är tillagd efteråt.

Annonser

133 responses to “Jag får tydligen inte ha en åsikt om Svensk "fattigdom"

 1. kalla mig mupp. Men jag anser inte att man ska ha tillgång till varken tv eller internet.

  • Mupp ;)Jag förstår hur du tänker men jag håller inte med.Tyvärr så blir man utesluten ur vårt samhälle om man saknar denna kommunikation och det sista jag vill ha är mer utanförskap.

 2. Problemet är väl om andra ska bestämma om du ska ha husdjur eller platt-TV. Det är väl där nånstans förnedringen uppstår.

  • Ingen skall bestämma om du eller jag skall ha husdjur, jag hävdar bara att du skall ha möjligheten.Platt tv är självklart utesluter en gammal fet tv som jag har duger bra.Förnedringen börjar när idiotförklarar andra människors möjligheter till vettiga beslut.

 3. lever under beskrivning 1.

 4. Håller med kyrksyster. Så du fick det kastat på dig? Hmm.

 5. Och jo, du får ha en åsikt.

 6. bubbeltuss. jag har plantor djur att prata medoch böcker och korsord för knoppen men duvill inte att folk ska kunna ha kontakt med omvärldenöverhuvudtaget. fängelser har dom tv på rummet.

  • Vad fick du det ifrån, jag skrev ju att kommunikation är viktigt.Livet går ut på ha kontakt med omvärlden att lära ut och lära sig.Jg har lite svårt att följa din meningsuppbyggnad och missförstod dig kanske.

 7. Bra talat igen.

 8. Någon (förutom Bubbeltuss ) som har några synpunkter på mina listor?Det var själva iden med det här inlägget

 9. Maria de Suède

  Det heter väl yttrandrefrihet och är inskrivet i grundlagen i de flesta europeiska länder? Självklart får du ha dina åsikter, sen skulle ju inte ett samhälle utvecklas om vi alla hade samma åsikter. ☺

  • Ja fast det verkar inte fungera här på bloggen.Jag vill gärna diskutera sakfrågor men blir bortkastad som allianstrogen.

 10. Jag upptäckte i dag att när vi (ett gäng bloggare) försökte diskutera hur man skulle kunna driva sjukvården i Sverige på olika sätt för att få ut så mycket som möjligt för sjuka, personal, stat, etc, då blev det plötsligt en fråga om empati och omtänksamhet om de som har det svårt.Det går fan inte att ens försöka diskutera.Jag är i alla fall stolt över mig själv då jag inte ropat på skruvar, mejslar eller något annat. Tänk om mångfalden, olika intressen, olika personer, om vi alla kunde brainstorma och använda all vår kreativitet och fantasi till att se möjligheter, då tror jag vi kunde sätta mycket bättre krav på våra politiker. Äsch, nu drömmer jag igen.

  • Jag vet, fast i ärlighetens namn så slår det åt båda hållen.Just på den här blog siten så leder ju rödgrönt.

 11. jag skrev till bubbeltuss.står i början av texten.

 12. Jag tycker att tak över huvudet kan flyttas till diskutera nivån. Det är orättvist för dem som väljer att ta personliga lån och köper sitt eget boende om andra inte skall behöva det. 🙂

  • Jag hoppas att det är skillnad på boende kvalitet.Men som du skrev att folk ”väljer att ta lån”, det är alltså inget riktigt tvång.Men visst kommer det alltid finnas människor som utnyttjar systemet.

 13. Om alla som lever på vårt klot hade haft det lika bra (optimal rättvisa?) så hade jorden gått under för länge sedan. De där som vet påstår att de som lever på jorden idag förbrukar resurser som motsvarar 9 jordklot.Fast att se den stora bilden när det är så synd om den enskilde är väldigt, väldigt svårt så det försöker jag mig inte ens på. Jag säger bara en sak: Det är en himla tur det finns naturkatastrofer!

 14. Alla borde få fri tillgång till golfbanor och valfritt medlemskap.:-)Det borde vara en mänsklig rättighet!!

 15. Jag är ganska kluven. Nu när jag läser så tänker jag ”Men många jobb kräver ju att man har bil” och då borde det vara självklart att de har bil. Men samtidigt, hur vet man att alla aktivt söker jobb?

  • Precis, det är nu vi närmar oss en vettig diskussion.Ja känner till en viss familj som lever alldeles utmärkt på bidrag, visserligen väl förstärkt med diverse brottslighet typ begrägeri och häleri.Ibland får de även betald semester med fri mat och logi 😉

 16. vad skönt med någon som har en åsikt utan en aggressiv underton när man pratar politk/samhällsfrågpr. I övrigt håller jag i stort sett med dig.

 17. Bil? Månadskort? Cykel duger väl bra? Min mamma cyklade 4 mil till jobbet och 4 mil (6 om hon smet inom hos pappa) hem varje dag utom söndagar, året runt. Vad f-n är det för fel på folk idag?;-)

  • Mina föräldrar bodde i en skokarton bredvid motorvägen ;)Attans nu måste jag ju lägga till en video till det här inlägget.

 18. Monty Python rules! 😀

 19. Maria de Suède

  Henrico… Gratis flugfiske åt alla! ( Det är mitt nöje )FGGGMFApropå din lista så tyckte jag den var bra och de grundläggande rättigheterna som passar in i det moderna samhället fanns där…Sen är det viktigaste vid debatter att man ändå respekterar varandra, jag som socialist vill ju kunna ha en diskussion med en från UMP, den franska högern, utan personangrepp. Men visst, du har rätt det blir lätt för mycket personangrepp från båda sidorna, gliringar ska man klara, men ej rena personangrepp. Det är jobbigt med folk som inte är beredd på att lyssna på andra, var person har ju endast en del av den ”totala sanningen”… En vän som sade det…

 20. jag tycker att en bläcka då och då är en rättighet.

 21. Så trist det skulle vara om alla hade en och samma åsikt om saker och ting!

 22. Putte har en poäng

  Är inte tobak och alkohol en mänsklig rättighet i vårt samhälle?

 23. Jo, alkohol och tobak är en mänsklig rättighet att nyttja, men därifrån är det ganska långt till att staten skall stödja detta bruk.

 24. Själv så tycker jag att märkeskläder är en rättighet.

 25. Jag slutade inte läsa:-)Ditt inlägg fick mig att tänka efter framför allt din lista. Först tänkte jag, dator och mobiltelefon!! men du har så rätt så. I vår tid så är det viktigt att kunna kommunicera och eftersom mycket av information och interaktion sker via nätet så behöver vi alla ha tillgång till detta. Om inte annat för att inte bli ännu mera utanför.Sen Platt-TV och utlandsresor mm, det är INTE en rättighet anser jag. Fast jag har förstått att det är många som tror det. Jag har varit fattig!! så då får jag alltså uttala mig:-)Det där tycker jag är väldigt stolligt tänkt, att man inte får uttala sig om något som man inte har erfarenhet av. Tänk vad tyst det skulle bli här på bloggen då:-)

  • Visst är kommunikation, något av det viktigaste just nu och inte bara bloggen.Det verkar som om min blogg kan få dig att stanna upp och tänka till en extra gång(ibland).Det gör mig faktiskt stolt, att jag kan påverka en annan intelligent(som jag upplever det) person.Både du och Islandsmamman, får mig att tänka efter fler gånger.Jag tror faktiskt att jag kan bli en bättre människa av att lyssna på andra, samtidigt som jag hoppas att mitt lilla bidrag kan ändra på historiens gång.Bamsekram

 26. Gulle dig och tack.

 27. Tak över huvudetMat för dagenKläderFri sjukvård (inklusive läkemedel, tandvård och glasögon).Tillgång till transportAllt övrigt är inte nödvändigt. Internet finns på bibliotek. Det går att söka jobb på arbetsförmedlingen. Och detta har man grundläggande rätt till, har man pengar däremot ska man självfallet bekosta det själv. Medborgarlön är ett idiotiskt förslag ur alla tänkbara aspekter.

  • Ok då stryker vi.Mobiltelefon med abonnemang.Tillgång till grundläggande kabeltv.Dator samt tillgång till internet.Tjock tv.Möjlighet att ha ett husdjur(hund, katt, marsvin).Det är sant att ingen av dessa är nödvändiga, men jag tror att de behövs just för att inte isolera personer.Sedan förstår jag inte hur ”Medborgarlön är ett idiotiskt förslag ur alla tänkbara aspekter”, det känns lite som en motsägelse.Självklart så finns det aspekter där en medborgarlön inte är idiotisk.

 28. Det är bra att diskutera en sån lista! Det blir så tydligt.En detalj, men om man nu ska leva på bidrag, eller vad man nu kallar det, borde man ju först slippa att betala nån skatt. Annars blir det ju bara rundgång av pengar. Att diskutera en lista är bra, men det är kanske lika viktigt att prata om hur och när man skulle kunna få en sån ”medborgarlön”? Och vilka som skulle kunna få den?

  • Precis , lite mer sakligt.Vet inte om just rundgången av skatter ställer till det.När jag använder ordet medborgarlön så menade jag nog att alla skulle ha rätt till den (självklart inte de som jobbar eller har annan inkomst).Visst jag fattar att vi inte kan ge 9 miljoner människor medborgarlön.

 29. jo då …jag håller med dig! MENDäremot finns det andra problem i Sverige som borde granskas och göras något åt också.Jag har levt rikt i Sverige, jag har också gått över till att leva fattigt. Inget jobb får jag trots min erfarenhet bland annat från utlandet och Socialbidraget har jag levt på 2 gånger. Senast jag var tillbaka i Sverige orkade jag 9 månader, sen var det nog. Tillbaka till Prag, här fick jag jobb på 1 månad. Det finns lika mycket jobb i hela Prag som det finns i Sverige!Tillgång till transport, har man inte det då i Sverige. Där e jag lite fundersam, Jag tycker att månadskort är billigt och bra, framförallt i Skåne. För hela skåne betalar du 1060 kronor för hela månaden. Det är bra pris, och även en ”fattig” kan bekosta sig det!Du lever som du sa på existensminimum, vilket är högre än vad Socialbidragen är på (45 kronor om dagen har man att leva på med Socialbidrag).Alcohol och Tobaks delen! Sverige är ett dubbelmoral land så det skriker. Något som får mig att må illa helt enkelt. De som väljer att supa var dag, låt dom göra det. Deras liv, deras val. Erbjud hjälp. Vill dom inte ha den erbbjud till någon annan. Så jävla dumt anser jag att tvinga på hjälp!Men men, detta är inte problemen jag anser att Sverige har som borde granskas och göra något åt…. Dom siktar sig mycket högre än så. ;)Du fick tummen upp iaf 😉 ^_^

  • Din inledning fick mig att tänka på meningen”Jag är inte rasist, MEN” den brukar sedan följas av de värsta rasistiska påhoppen ;)Åter till din kommentar:Visst finns det andra problem, men de problemen får hanteras i andra inlägg.Tack så mycket för tummen.

 30. Sorry skulle vara levde på existensminimum

 31. ”Stigmatiserande socialbidrag”? Högeralliansens politik har gjort att kommunernas socialbidragskostnader ökat med 90 %. Detta har man uppnått genom att med lagstiftning förändra arbetslöshets- och sjukförsäkringarna så att de drabbade blir utan försörjning eller får kraftigt sänkt ersättning.Detta röstade du för och tycker är en rättvis och rimlig politik. Hotet mot Sveriges välfärd och ekonomi är knappast de sjuka och arbetslösa.Däremot är det lika förödande att låna utomlands till skattesänkningar den här gången som det var förra gången borgarna styrde landet.

  • Hur vore det att kommentera listan istället för att komma med en massa påhopp.Kanske lite för svårt då det kräver saklighet istället för propaganda.

 32. ”Det är sant att ingen av dessa är nödvändiga, men jag tror att de behövs just för att inte isolera personer.” – Folk som lever på existensminimum klarar av att ha både tv, dator, internet och telefon. Man måste ställa ansvar, inte trycka in nappen på myndiga och vuxna människor. Jag tycker det är idiotiskt att ge ut en lön utan motkrav, utan att någon arbetar.

  • Jag kan inte nivån för dagens existensminimum, vissa personer klarar säkert av det.Det är precis det som är iden att ge pengar utan motprestation.Sedan kan vi ju alltid diskutera nivån.

 33. Existensminimum ligger på 3200:- utöver hyra och elräkning, för någon som bor själv. Den som har barn, och därmed mer utgifter, och är ensamstående – kan få mer pengar än så. Men du måste söka jobb om du ska få ekonomiskt bistånd (det heter ju inte socialbidrag längre). Och jag tycker det är ett rimligt krav. Att få pengar bara för att man är medborgare skulle undergräva incitament för att jobba. Ett sådant samhälle vill inte jag leva i. Dessutom: Om det inte finns något krav på motprestation då är det ingen lön. Inte ens bidrag delas ut helt utan krav på motprestationer.

 34. Tillägg: Jag tror att det skulle bli värre med medborgarlön då det kommer innebära att en grupp i samhället, medvetet och självvalt, nöjer sig att leva på den ersättningen. Det skulle nog sticka mer i ögonen hos folk än vad det gör med bidragstagare idag, då bidrag ställer krav om motprestation.

  • Jag är fullt medveten om att vissa ”fritidsfixerade” individer skulle välja att leva på den nivån.Själva iden är ju att nivån inte skall vara för hög, det skall alltid löna sig att jobba eller skaffa sig utbildning.

 35. Jag tänker inte göra avhopp påhopp eller något annat .Gillar din lista och beundrar dig för att du lyckas hålla diskussionen igång och inte drar till dig de värsta brandbombarna. Håller med dig och skickar en tumme.

  • Det är en balansgång, men det blir ju betydligt enklare när jag har lagt ut min lista och endast önskar en diskussion om den.Tackar, ödmjukast för tummen.

 36. Jag står för att ALLA har rätt till att uttrycka sin åsikt!. Däremot förstår jag inte varför du blev påhoppad för att du inte levt så!, jag tycker att det är människor som du, som BRYR dig om de som har det svårt TROTS att du hade kunnat luta dig tillbaka och rösta blått!! FLER SOM DU!!!! Och dina ”mänskligarättighets-lista”, tycker jag är ypperlig!. Och kommunikation och internet ÄR viktigt! Och med ett husdjur får man motion=).. Bra skrivet! kramiz och tumme!!

  • Självklart har alla rätt uttrycka sin åsikt(så länge de följer lagen).De får dock gärna göra det på sina egna bloggar och inte här.Jag lutade mig faktiskt tillbaka och röstade blått, men jag har inte slutat tänka.Undrar om alla som driver politiskt propaganda här på bloggen tror att dom påverkar andra människor.Det enda de lyckas med är att få en massa hurrarop från likatänkande och påhopp från de som inte håller med.Tackar för tummen.

 37. Måste skriva med att förra veckan röstade Finland igenom ett förslag att ALLA invånare SKA ha tillgång till internet, så du är inte helt fel ute=)

 38. Jag vill bara säga att jag ABSOLUT tycker man ska få hjälp till att ha åtminstone en katt. Mina små är den bästa medicin jag har och utan dom skulle jag gå fullständigt under. Många förstår tyvärr inte hur stor och viktig del våra fyrbenta familjemedlemmar (för ja, för de flesta av oss ÄR de familjemedlemmar inte husdjur. Jag kan absolut inte se mina små som husdjur, utan som mina barn.) är av våra liv och hur mycket bättre vi mår av dom. De är för mig en absolut rättighet anser jag. OM man är i skick att kunna ta hand om dom!Sedan tycker jag internet borde vara en rättighet med i dagen samhälle. Många av oss skulle vara fullständigt isolerade (de, som t.ex jag, som har olika grader av social fobi och då inte kan gå till bibblan och surfa) utan våran dator och internet. Jag har träffat så mycket nytt folk sedan jag började blogga och mår bättre med då jag har en ventil och folk jag vet jag alltid stöttar mig när det är illa i kroppen eller skallen.Det är min åsikt i alla fall och den ruckar jag inte en millimeter på.

  • Jag håller med dig till 100%.Jag förstår också varför folk inte håller med vissa av mina punkter.I mitt förra förhållande så levda jag till och från i 10 år med en kvinna som hade diverse olika psykiska åkommor, så därför är jag kanske mer lämpad att förstå det här med kommunikation och utanförskap.

 39. Jo glömde säga att jag tycker samma sak ska gälla mobil, dock med kontantkort.

 40. Tack för det! 🙂 Jag gick för övrigt på soc i flera år förut då jag flyttade hemifrån och d bekostade i alla fall dom en tv om den inte kostade mer än 1500 har jag för mig det var. Så visst klart ska man ha en tv! För som du skriver, i dagen samhälle blir man helt avskuren ifrån omvärlden utan tv och internet, framförallt internet! Ja dina erfarenheter gör absolut att du förstår hur viktigt det är för oss med psykiska problem att ha tillgång till internet. Det är både en livlina och samlingsplats där man kan träffa vänner.Jag kan till viss del förstå varför folk inte håller med om allt, däremot inte om internet, mobil och husdjur. Framförallt husdjur.. *kramar om sin Frenja* Som sagt, hade inte jag mina små hade jag legat inne på psyket nu. Och det är ett absolut faktum.Skälet till att jag tycker kontaktkort är bättre är att man lättare håller reda på pengarna. Den kan lätt dra iväg med ett abonnemang. Jag är ju sms-besatt men tack vare Halebop messar jag 3000 sms i månaden för bara 200 kr. Och snittet varje månad brukar ligga på en 1500-2000 sms.. Tänk dig det med abonnemang.. *ryser*

 41. Ja du, jag är ju född sosse, alltid röstat på sossarna, men Göran Persson drog verkligen iväg från vänster till höger iom sitt köp av ett enormt gods för sköna miljoner.Moderaterna presenterade sig som de nya Moderaterna förra valet. När de stod nere på torget så ifrågasatte jag vad som skilde Moderaterna från det nya Moderaterna. Jo, sänkt skatt, bättre välfärd för de mindre belevande (mina ord här då rå) människor. Satsa på sjukhus, äldre och barn. Men vänta nu! De har ju snott delar av Sossarnas idiologi! Inte fan är de Moderater om de sviker sina egna grund ideal, nä det är ju för fan på väg övet till vänster. Sen att de ens har mage att dra upp Sahlins Toblerone affär 15år senare visar ju bara på att de inget har att komma med för att arugumntera för sin sakfråga utan att dra upp gammalt groll. Sluta kasta sand i sandlådan och håll er till dagens aktuella problematik. Vad göra om fler sjukskrivna tar livet av sig? Ska vi införa ättestupa där vi puttar ner alla gamla, sjuka, missbrukare, ensamstående lågavlönade mammor (finns säkert en eller två ensamstående lågavlönande pappor med) social tagare osv så slipper vi det problemet.Det är lätt att sparka på de som redan ligger när man själv befinner sig på high horses.

 42. Har du gått och kärat ner dig Arrami/vargen nu plötsligt?Där ser man…

 43. Jo men du skrev ju att du ville sätta på den bloggare som kallas Arrami/Vargen där ovan, innan du ändrade din lilla felskrivning, vilket jag inte alls tror var någon felskrivning.Eller jo, kanske förresten.

 44. Ok då glädjedödare där.Aldrig får man ha något roligt.

 45. Men…jag skojar faktiskt.

 46. Jag vet. : )

 47. Ser fram emot nästa inlägg, hoppas du förstod att min kommentar var min mening men inte riktad till dig som person?

  • Det var precis så jag läste den, även om man kunde ha misstolkat den så passade det inte in på dig som person.

 48. Till Yrvädret (och alla andra)Angående det här med ”Mosa Mona Kampanjen” som verkar vara på tapeten.Förlåt FGGMMF, det handlar inte om inlägget.På ett sätt tycker jag det är skit med personangrepp inom politiken, men jag kan också tycka att Sossarna faktiskt får skylla sig själv när det kommer till Mona.Det var en del ministrar i denna regering som tog sitt ansvar och avgick för obetald TV-licens, etc. Då var Sossarna otroligt upprörda och krävde deras avgång, men att de själva sedan väljer en partiledare som har en långt mycket värre CV tyder på ett hyckleri utan motstycke, kan jag tycka.Det är en fråga om trovärdighet, och för mig inger inte de som valde Mona som partiledare någon som helst trovärdighet i detta fall.Kort och gott, de får skylla sig själv, de har satt sig själv i sitsen.

 49. Fri sprit och bredare trottoarer!

 50. Bra att du aviserar dina inlägg så att jag slipper springa in här hela tiden o kolla när jag nu är så upptagen med bokföring och skattedeklarationer. Återkommer efter kl 19.20.

 51. Jag är klyven för frågan är inte enkel. Att säga att det är en rättighet att ha internet men inte bil blir liksom lite fel i mina öron.Internet och husdjur kan knappast vara en rättighet. Att ha djur är dessutom väldigt dyrt, förutom maten tillkommer ju t ex försäkringar som absolut borde vara obligatoriskt att ha. Försäkringar som i sin tur är beräknade beroende på vilket husdjur man har. Om man som jag då drömmer om en Sphinx som i runda slängar kostar 10 000 i inköp, kan en bil helt klart ställas som jämföring. En bil gör att du kan säka fler jobb, det gör knappast ett husdjur.Alt. är då att man sätter ribban lågt och att husdjursrättigheterna är något i stil med ”Vanlig standard-katt alt. hamster, råtta eller kanin” ..För att inte tala om Häst, en häst är ett husdjur som kostar flis.Så jag säger nej till husdjur som rättighet..Om jag är ung, och utsatt och lever på socialbidrag men kanske har sådan tur att man kan äta hos familj och vänner emmellanåt och därför någon mån. kan lägga undan lite pengar till en vinterjacka, ska jag då inte ha rätt att köpa vilken jacka jag vill?Jag är helt på det klara med att många kallar sig fattiga för att de inte har råd att åka utomlands vilket är absurt, lika absurt som att det skulle vara synd om någon för att de inte har råd med märkeskläder till barnen. nej nej och åter nej.Medborgrlön tycker jag faktiskt om jag ska vara riktigt ärlig låter lite kommunistiskt, Jag tror inte på medborgarlön.alla ska ha rätt till ett drägligt liv. Fråga är om man är ung och sjuk (så tillvida att man kanske aldrig kommer att kunna förbättra situationen genom heltidsarbete) Ska de tvingas in i att staten ska styra deras liv ända in i sovrummet? jag ska understryka att även om jagär röd i hjärtat så gick min röst till Alliansen i förra valet och jag är generellt sett emot denna offermentalitet som vuxit sig så stor i detta land att den snart kommer att spränga sönder hela vår välfärd (eller den som finns kvar av den)Grundläggande kabel_TV kan jag kanske sträcka mig till, internet finns ju annars att tillgå gratis på de flesta bibliotek..men mobiltelefon med abonnemang!? Helvet heller. Kanske på sin höjd betalkort.Men på det stora hela motsäger jag mig idén om att staten ska bestämma VAD jag gör med pengarna dvs om jag lägger det på lite dyrare mat eller på en dyrare kappa.

  • Bra analys.Begreppet husdjur är avsiktligt odefinierat, men självklart pratar vi inte om några stora belopp här.Visst finns det en kommunistisk aura över ordet medborgarlön, jag ville främst få bort skammen över socialbidraget.Visst skall det vara kontantkort på mobilen.Däremot så tror jag inte du inser hur många människor med psykiska åkommor som är beroende av internet och hur mycket pengar det skulle kunna kosta om de hamnar i ett utanförskap.Självklart skall inte staten tala om vad du får göra med pengarna, men listan ligger mer till grund för att uppskatta ett belopp, sedan får väl folk köpa sprit för allting om de vill, bara de inte klagar.

 52. Låter jäkligt bra i teorin, men realistiskt sett på saken är det lite väl utopiskt och ogenomförbart tyvärr! Det hade dock varit jävligt nice om det hade fungerat…Har själv gått på soc, och normen då (i slutet på 90-talet) var hyran, hushållselen och hemförsäkringen + 2.900:-.Dessa 2.900 skulle täcka telefon, försäkringar, mat, fackavgift, ev. bil samt nöje och kläder – det var inte lätt att få det att gå ihop!Det är det förvisso dock inte nu heller, som lågavlönad med en sambo på aktivitetsstöd – vi har sammanlagt 20.000 i månaden och räkningar för dryga 15.000 om man räknar in sambons skuldavbetalningar, men man lär sig att leva på lite och ingenting och att hitta nöjen som är gratis -som att vara ute i naturen!

 53. …visst får dy tycka vad du vill och framföra din åsikt! Här har du ju t.o.m. bra åsikter…kan köpa din lista och tanken med en medborgarlön är bra…en orsak är att socialkontoren skulle få jobba med viktigare saker, som t.ex. barn i nöd och behov av hjälp stöd m.m…m.m….Må gott! 😉

 54. Medborgarlön låter inte alls dumt, det skulle ta bort socialbidragets skamstämpel. Att några kommer att missbruka det också, det är helt säkert, men latmaskar och utnyttjare finns det alltid!Själv tycker jag att internet och mobiltelefon är ett måste i dagens samhälle, bredband är viktigare än dagstidning och teve!Fri sjukvård borde vara en självklarhet redan idag – att administrera patientavgifter kostar massor av pengar, liksom all administration av sjukresor, högkostnadskort mm. Inkomsterna av patientavgifter för landstingen ligger inom någon enstaka procent av budgeten idag och kunde slopas direkt – men då blir ju en massa administratörer onödiga.Jag tycker att din lista är empatisk och människovänlig!

  • Finessen med medborgarlön är att det inte kan utnyttjas av latmaskar eftersom det inte finns något motkrav.Visserligen kan man utnyttja det om man jobbar svart(precis som idag).Det är mycket administration som kan tas bort, istället kan administratörerna göra nyttiga och kreativa uppgifter.

 55. Herr och/eller Fru S

  Tv, internet är inget som behöver ingå enligt mig, tror tvärtemot dig att just tillgången till detta kan göra att vissa individer blir mer isolerade när dom kan sitta hemma och titta på tv, surfa runt hela dagarna.Är inte för medborgarlön, till största delen för att det troligtvis kommer att innebära att en del individer helt kommer att sluta försöka komma in i samhället, dom kommer att göra valet att leva på oss andra utan att vi kan ställa några motkrav.//Herr S

  • Jag känner folk som inte klarar av att gå ut och umgås med folk, någon av dessa personers fobier har kanske skapats av internet, men jag tror att samhället sparar pengar på att låta människor delta i samhället på det sätt som passar dem bäst.Självklart så skall nivån på medborgarlönen sättas så att det fortfarande lönar sig att jobba.

 56. Ett mycket bra inlägg och du ligger ljusår ifrån Alliansens tankebanor med din idé om en medborgarlön! 😉 Klok tanke eftersom de frigör en massa resurser som kan användas klokare…det fåtal ”fuskare” och ”latmaskar” som alltid finns i en befolkning lär finnas kvar, men detta problem är ytterst marginellt.Det är hög tid att reformera socialbidragen, de är låga, otidsenliga…bredband är viktigare för dagens medborgare än tidning och TV! Ister pekar på en annan viktig sak ovan: ”Fri sjukvård borde vara en självklarhet redan idag – att administrera patientavgifter kostar massor av pengar, liksom all administration av sjukresor, högkostnadskort mm. Inkomsterna av patientavgifter för landstingen ligger inom någon enstaka procent av budgeten idag och kunde slopas direkt – men då blir ju en massa administratörer onödiga.”Sjukvården i alla dess former liksom socialbidragen (läs Medborgarlön) skall ligga inom statens fögderi…behöver vi Landstingen?

  • Fortsätter jag så här så måste jag rösta på något annat parti ;)Tanken med medborgarlöner fungerar tyvärr bara så länge det finns skatteintäkter för det.Jag undrar om någon statsekonom någonsin har räknat på detta.Egentligen så ser jag att många av administratörerna egentligen är dolda (av Socialdemokraterna) arbetslösa, d.v.s de tillför inte samhället något annat än självgenererade skatteintäkter.

 57. Nej Arrami, nej. Du har misstolkat FFGGGGGGGMF! Han är INTE kär i dig. Läs kommentarerna ovan. : )

 58. Herr och/eller Fru S

  om du har problem med att delta i samhället pga sociala fobier så är det snarare vård av detta än tillgång till medium som gör att du slipper kontakt med omvärlden.//Herr S

  • Självklart skall även vården för detta ingå.Men man måste också inse att folk är olika och att vissa inte vill vara fysiskt sociala.Man kanske kan byta ut sitt månadskort på bussen till internet 😉

 59. ”Anna”…alla är kära i ”vargen” eller vill skjuta honom! 🙂

 60. Var emot medborgarlöner för några år sen; men varför inte; ett visst, fast minibelopp istället för sjukpeng, socialbidrag och förtidspensionering och annat som gör att folk hamnar mellan stolarna

 61. Herr och/eller Fru S

  Inser att jag sitter här och säger emot det jag själv använder internet och bloggen till. dvs social kontakt. Ja det kan nog vara bra i en del fall, är dock inte så säker på att det är bra alla gånger att alla personer har tillgång till internet och kabeltv, det kanske inte det en 19-årig grabb som går på bidrag behöver, finns ju en överhängande risk att han fastnar i surfandet och tv tittandet istället för att gå vidare. Har själv träffat på den typen av personer, som hellre var hemma och glodde på tv och spelade spel via internet än göra något annat. Pengarna räckte liksom till det dom behövde.Är kluven, men inser att det blir svårt att ha ett system som är bra för individen om det är för generellt i sitt utförande, samtidigt så kostar en individ anpassning mer än vad vi är beredda att betala för.//Herr S

  • Det är när man är kluven som man troligen har kommit till insikt.Det är är bara dårar som inte tvivlar , det är vet jag med säkerhet 😉

 62. Intressant att socialtjänsten och annan administration, tydligen inte gör något viktigt i dag. Allt kommer att lösa sig med medborgarlön. :-)Jag tror nog att superduperrika med pengar undangömda i utlandet och de som jobbar svart kommer att bli relativt överrepresenterade i ett sådant här system, och att skammen skulle försvinna bara för att man byter namn tvivlar jag starkt på.

  • Stoppa pressarna.”socialtjänsten gör väldigt mycket och skulle kunna göra så mycket mer om de bara slapp ta hand om onödig administration.Det är möjligt att du och jag(superduperrika) kommer att utnyttja systemet ;)Jag önskar att det fanns en enda fantastisk och enastående punkt som skulle lösa alla problem.Just nu är mycket av skammen faktiskt kopplat till ordet socialbidrag, men visst ett namnbyte löser det inte helt och hållet.Visst behövs administratörer fortfarande, men de kan väl sköta planeringen av golfrundor istället (ständigt detta påhopp 😉

 63. Jag ville bara säga emot det Zmilla skrev om att det är väldigt dyrt att ha husdjur. Jag har ju två katter och deras försäkring kostar (för båda) 150 kr i månaden. Sand.. Tja.. 230 kr kanske, men då använder jag en ganska dyr kattsand. Mat: Ca 150 i månaden. Svårt att säga men jag höftar lite. Så för TVÅ katter är alltså månadskostnaden 530 kr. Det är banne mig inte dyrt. Inte i jämförelse mot vad man får tillbaka. Självklart ska man inte kunna köpa raskatter för 10000 i månaden, det finns gott om andra ställen att kunna få tag på katt. Via katthem t.ex Då gör man dessutom en god gärning och hjälper en katt! Oftast kostar det ingenting, eller så är det i alla fall inte så dyrt.Så nej Zmilla, att ha djur är inte dyrt, och som jag skrev i mitt inlägg förut, det får en sjuk människa dessutom att orka ur sängen de dagar man egentligen inte gör det. Utan mina små hade jag varit på psyket för längesedan, men jag är deras mamma och kan inte överge dom, och skulle må sämre om jag lade in mig ett tag, för jag skulle oroa mig och längta så efter dom.De är min livlina, det käraste jag har. Jag älskar dom, och de älskar min. De är mina barn, särskilt jag och Frenja har ju en makalös kontakt. Så jag säger mot dig totalt. Djur borde vara en rättighet, framförallt för sjuka.Ta ifrån mig mina små och ni tar ifrån mig livsgnistan.

  • I min lista stod det ”Möjlighet att ha ett husdjur”, inte två.Jag skojar bara, ha du dina husdjur.I ett samhällsperspektiv så sparar de ju pengar om du kan motiveras och klararar dit utan eller med mindra vård.Som jag ser det så är väl katterna vård för dig och vård skulle ju vara fri.

 64. Hehe de kom liksom med varandra så.. ;)Men som sagt det där var kostnaden för två katter, halvera den så ser man att en katt verkligen inte är dyrt. Allt beror på vilken sand och vilken mat man köper samt vilket försäkring man väljer att ha.Nja jag KLARAR mig inte utan vård, men jag hade varit tio ggr sämre utan dom den saken är klar. ”Vanlig” vård behöver jag ju fortfarande, men känslan av att vara älskad och att älska någon är en själslig vård man borde ha rätt till.För visst har du rätt, mina små ÄR vård för min. Min egna lilla psykvård i hårbollsform! De dagar jag är så nere eller har så ont för att ta mig ur sängen så gör jag det ändå, för de små måste skötas om. Har jag för ont lägger jag mig oftast igen men då kommer både Sol och Frenja till mig istället och vi ligger i sängen alla tre och myser. Är jag i en svacka kan jag alltid gråta i Frenjas päls och sätta min panna mot hennes och bara ta emot kärlek. Sedan tvättar hon bort mina tårar, kryper upp i min famn och allt känns bättre.En sådan vård skulle alla ha..

 65. Det glömmer jag aldrig bort! 🙂 Och just därför tycker jag som jag gör till att man ska ha tillgång till internet också. Bloggen har fått mig att må mycket bättre! Jag har träffat människor jag älskar, tycker om, trivs med och ett fåtal jag ogillar.. Men oavsett vilket är den en del av min vardag jag inte vill vara utan. Stöd och uppmuntran eller bara ett vänligt pip i förbifarten av någon kan göra mycket när man inte mår bra.Det finns en del som tycker illa om mig också, men det är på sätt och vis en komplimang det med. Så tar jag det! Det visar att man i alla fall berör på nåt sätt. :pBamsekram tillbaka!

  • Nu blev jag tvungen att permanent låna (stjäla) lite från alla vår kära varg.”In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.”Martin Luther King, Jr.

 66. Vår kära Varg är ett exempel på dom som har en speciell plats i mitt blogghjärta! 🙂 Och en av de få jag har mobilkontakt med också då och då.Kloka ord som vi alla borde ta till oss. 🙂

 67. @ Henrico. Got your point och självklart skulle även Mona ha avgått. Men det som gör mig än mera brydd är ju när Sigvard Marjasin åkte fast för sitt jävla fiffel med kvitton och allt, men han friades med hans förklaring. – Jag trodde det inte var fel att klippa och klistra och han fick inga replissarier.Det jag vill kommma fram till, oavsett block är att man ska stå för sina synder, men är man förlåten ska det inte komma upp så långt efter. Det är bara barnsligheter.Puss din feta griniga gamla gubbe med fästmö!Tumme!!

 68. Nu ska jag ta de omtalade små och lägga mig och läsa/vila eller nåt. Och få lite personlig psykisk vård. Hihi. Fast det här har varit bra vård med! Få debattera lite, använda hjärnan. Nyttigt och något jag gillar och som får mig att må bra! Så det tackar vi för. :)Kram!

 69. Aja så kunde man ju också jämnföra det haha!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s