Den svenska skolan och SD

Ikväll, var jag ute med två av mina tre bästa barndomsvänner.

Den ena jobbar som lärare i högstadiet på Östermalm i Stockholm och den andre röstade på SD i valet.

Så detta inlägg kommer att hålla sig till dessa två ämnen.

Först skolan.

Min vän hävdade att att den matematik som man lär sig på slutet av nian motsvarar den matematik vi lärde oss(för 30 år sedan) i början på sjunde klass.
Dessutom så hävdar han att skolan ruttnar och inga elever längre lyssnar på sin lärare, eftersom lärare nu för tiden är maktlösa.
Han vill inte ha tillbaka skolagan, men önskar att han får ta tag i en elev och fysiskt avvisa denne från en lektionen.
Han berättade också att när han gav eleverna ett hårt men rättvist prov, som de flesta misslyckades med så blev han inkallad till rektorn och ifrågasatt lönemässigt.
Min vän valde då att ge alla elever godkänt och fick därefter sin lönerförhöjning.

Så min fråga är: ”Vill vi ge dagens elever en undermålig utbildning och samtidigt låta våra lärare förstå att de skall låta sig bli överkörda”?
Min vän skyller allt detta på sossarna, jag vet inte vem man skall skylla på, men har detta hänt på bara 30 år då har vi stora problem.

Nu till min vän som röstade på SD.

Varför kom SD in i riksdagen, jo för att alla ”respekterade partier” förträngde eventuella problem med den svenska invandringsmodellen i gott samarbete med vår ”fenomenala” press.

Är invandrare överrepresenterade i våldsbrott och i brott mot kvinnor?

Jag har faktiskt inte en aning.

Vill jag ha reda på det, ja i viss mån vill jag förstå, fattar också att vissa gruperingar inte kan hantera denna information.

Vad tror jag?, jag är övertygad att vissa kulturer har problem med att på ett västerländskt sätt hantera kvinnor och deras rättigheter.
Jag tror också att vissa invandrargrupper är överrepresenterade i rån och våldsbrott.

Vad vill jag då veta?

Jo är dessa eventuella överrepresentationer bara en kulturell och intäktsskillnad.

För är det det så kan jag förstå(inte respektera detta), då bör vi sikta in oss på just dessa problem.

Men är det så att överrepresentationen är betydligt större än vad som kan förklaras med kultur och intäktsskillnad så vill jag veta det och samtidigt kräva att vi tar tag i problemen istället för att stoppa huvudet i den skånska myllan.

Så tack SD för att ni förhoppningsvis lyfter på det gulblåa Svenska förnekelse täcket, hoppas även att ni åker ur om fyra år 😉

26 svar till “Den svenska skolan och SD

 1. Skolan vill jag gärna diskutera! för den är en katastrof. Jag förstår inte hur lärare och elever står ut i en sådan arbetsmiljö. Kraven sänks på undervisningen, lärarna har förlorat sin ”makt” för om de skulle råka säga till någon på skarpen så blir det ett himla liv på föräldrarna. Eller som i din kompis fall – rektorn. Alla har inte samma förutsättningar, låt de som behöver stöd få det i stället för att blunda och ge dem godkänt. Låt inte ”rötäggen” förstöra, namnge dem och ge enskilda ”bestraffningar” iställer för som nu kollektiva. Detta skickar helt fel signaler. Droger och alkohol är inget som skall tillåtas i skolans miljöer. Våga vara vuxna!! och det gäller både föräldrar och skolpersonal. Det jamsas alldeles för mycket tycker jag!Jag vet många elever som man släppt igenom trots att de inte uppfyllt målen. Är det verkligen så vi vill att det skall vara?Och nej, jag vill INTE ha tillbaka skolagan! men lite jävlar anammat har ingen dött av. Man måste lära sig att visa respekt för andra, det gäller både vuxna och barn. När det gäller SD så kan jag faktiskt se vissa fördelar med att de faktiskt har kommit in i riksdagen. Låt trollen komma fram i ljuset. Det går inte att blunda för problemen, men som du säger det gäller att hitta orsak och verkan. Fakta och angrip det som angripas skall.

  • Att det är så illa ställt med skolan skrämmer mig verkligen.Vad händer med samhället när utbildningsnivån rasar, anar att vi redan har sett lite av detta här på bloggen 😉

 2. Herr och/eller Fru S

  Är ju på en utbildning som bedrivs på en gymnasieskola, en yrkesinriktad sådan. För att uttrycka mig snällt, inte många av dom eleverna kommer att få något jobb eller behålla det speciellt länge. Att vara så upptagen av sig själv och inte inse att man själv måste bidra med något funkar inte ute i verkligheten, speciellt inte i byggbranschen, där allt handlar om lag arbete, där jaget får stå tillbaka för gruppen.//Herr S

 3. Herr och/eller Fru S

  Det verkar inte bättre. Skolan skrämmer mig verkligen, det är många som kommer att få problem i framtiden för att vi vuxna inte satte ner foten i tid, inte förklarade hur vuxen världen fungerar.//Herr S

 4. Herr och/eller Fru S

  När det gäller skolan är jag fascinerad över att det gamla engelska skolsystemet verkar ge bra resultat. Se på Indien, Japan ( som var/är väldigt påverkade av det engelska systemet) länder som har väldigt bra resultat i de jämförelser som görs. Båda dessa länder är ju dessutom väldigt duktiga på att anpassa sig till nya omständigheter och krav.Jag är ju övertygad om att en god grundkunskap är en förutsättning för att vara redo för att klara av förändringar. Det går inte att hela tiden jaga kunskap om man inte redan har en grundkunskap.//Herr S

  • Kul att du nämner den engelska skolsystemet.Vi diskuterade just det eftersom vår käraste vän har flyttat till Cypern och har sina döttrar i en engelsk skola där.Visserligen är det lite väl hårdstyrt av lärarna mot vad vi är vana i Sverige, men hellre det än det slappa icke existerande lärande som finns i Sverige idag.

  • Första ringsingalen på rasten så måste alla stanna upp.Vid den andra så samlas alla och går in i skolan hand i hand.

 5. Herr och/eller Fru S

  Det är intressant att se skillnaden i UK, att dom kommunala skolorna kör nyare pedagogik, mer i linje med det vi kör i Sverige, medans dom privata skolorna har kvar det gamla systemet. Inte helt oväntat så har dom kommunala skolorna samma problem som vi har här i Sverige.//Herr S

 6. Herr och/eller Fru S

  Grejen är att jag verkligen tycker Problembaserat och upplevelsebaserat lärande är riktigt bra. Dock så krävs det ju att man har en bra grund att stå på för att man skall kunna använda de problem och upplevelserna, dra lärdom av det som sker osv.Som vanligt så har ju många saker sin grund i det militära, så även den typen av pedagogik. Dock så finns det en intressant skillnad mot vad man gör i skolan. Om man utbildar soldater i t ex 12 månader så är det under dom sista 2 månaderna man börjar ställa krav på att soldaterna själva skall se behov att bli bättre på en del saker. Dom uppfinner inte hjulet varje gång, dom får en grundkunskap, ett mål att jobba emot, hur man når målet kan man däremot vara med och påverka på slutet, inse vad man behöver bli bättre på för att nå målet. Så som det fungerar i skolan så verkar det för mig mer gå ut på att eleven skall komma på allt själv, mål, kunskaper osv.Inte konstigt att elever som inte vet något om olika alternativ, inte har en grund att stå på blir förvirrade.//Herr S

  • Ahh, det ljuva militärlivet.Det verkar ju inte som om man ställer några krav på ungdomar hemmifrån.Nu gör jag väl skäl för namnet grinig gammal gubbe, men den nya generationen är dekadent 😉

 7. Herr och/eller Fru S

  Den nya generationen är alltid dekadent.Fast jag förundrar mig över alla 40-talister som lyckades plugga vidare trots att dom kom från arbetarhem, socialt tuffa miljöer med en supande farsa osv. För det verkar ju helt omöjligt att någon med den bakgrunden skulle ta sig vidare om man lyssnar på politiker idag, ja åtminstånde folk på vänsterkanten. Har du det tufft så kan du inte bli något, du slipper ta ansvar för din skolgång för det är ju inte något du kan påverka ändå.

 8. Det här är kanske hemskt att skriva men ibland när man lyssnar på politiker som pratar om skolan får i alla fall jag intrycket att just dessa politiker hade själva problem i skolan och det är därför skolan är så kass i dag. Jag menar, vi har ju faktiskt haft en finansminister som hade en etta i slutbetyg i matte? Vad sänder det ut för signaler.

  • Det påminner lite om min barndomsvän som är lärare och som oftast hatar att prata om skolan.Han säger ”alla tror att de experter på skolan, eftersom de har gått där som elever, men de har ingen aning om hur det är att vara lärare”.Dagens skola riktar in sig på någon mitten mainstream och lämnar de bästa och de sämsta i sticket.

 9. Herr och/eller Fru S

  Om du inte behöver ta ansvar för din egen framtid så lär du inte kämpa så mycket, för då är det ju någon annans fel om det inte blir som du vill.Men visst påverkar det negativt ibland om du har det för tryggt, inte behöver kämpa för något. Är ju mer än en övremedelklass unge som blivit knegare för att dom inte orkade ta ansvar för sin skola och därmed har blivit tvingade till att ta ett sämre jobb än vad dom förväntade sig dom skulle ha.//Herr S

  • Det kan ju förklara varför folk på ”Lundsberg” inte kämpar, deras pappor fixar det ändå.Men går du i Albyskolan kommer ingen förälder kunna trolla åt dig.

 10. Kom på en sak. :-)Det här med betyg.Hur har det blivit så att det anses så fult att tävla i dagens samhälle? Tävla är något som jag tycker är skitbra, och då menar jag inte det för att jag skulle vara någon som vinner hela tien utan att det är ur motgångar, förluster, etc som man verkligen lär sig något. Jag anser till och med att det är nyttigt att förlora, i alla fall om man får hjälp att hantera det.

  • Problemet med betyg, är ju att det är så hemskt med dem som inte klarar av hetsen och därför hamnar utanför.Därför är det bättre att alla solidariskt hamnar utanför ;)Visst tävlan är bra om de tävlande tar hand om varandra och tar fram det bästa och inte det sämsta inom sig.Tro mig det är ett helvete att rösta på alliansen samtidigt som jag känner ett stort samhällsansvar 😉

 11. Är du ute på kryssning eller var är du??

  • Kul att du frågade, bokade just en resa till Helsingfors på fredag.Om du saknar mina inlägg, så har jag faktiskt inget att skriva om just nu, allting känns så tomt så jag nöjer mig med att kommentera andra.

 12. Så kan det vara ibland, man får en svacka. Så har det varit (och är) för mig att jag är inte lika ”pepp” på att blogga. Ha det så gott på kryssningen och jag hoppas att du kommer tillbaka skrivsugen:-)

 13. Tumme bra inlägg.Viktigt.Trevlig kväller.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s